struka(e): botanika
ilustracija
DEGENIJA, Degenia velebitica

degenija (po Arpadu von Degenu), monotipski rod biljaka sa samo jednom vrstom velebitskom degenijom (Degenia velebitica); niska trajnica iz porodice krstašica (Brassicaceae) sa žutim cvjetovima i plodovima komuščicama. Guste bijele dlake prekrivaju cijelu biljku štiteći je od promjenjivih vremenskih uvjeta. Raste na točilima i kamenim blokovima na nekoliko nalazišta u južnom i srednjem Velebitu, na padinama Velikoga vrha poviše Sibinja u primorju te na Velikoj Kapeli.

Najznačajnija je endemična biljka hrvatske flore, stenoendem (→ endemi). Strogo je zaštićena i kritično ugrožena vrsta. Uzgaja se i izvan svog prirodnog staništa, npr. u Botaničkom vrtu u Zagrebu uzgaja se iz sjemena uglavnom za potrebe sadnje na kamenjarima i prodaju u ograničenim količinama. Kao motiv nalazila se na naličju službene hrvatske novčane jedinice, kovanice od 50 lipa, u optjecaju 1993–2022.

Citiranje:

degenija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 17.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/degenija>.