struka(e):
Chladni, Ernst Florens Friedrich
njemački fizičar
Rođen(a): Wittenberg, 30. XI. 1756.
Umr(la)o: Breslau, danas Wrocław, 3. IV. 1827.
ilustracija
CHLADNI, Ernst Florens Friedrich, Chladnijeve figure

Chladni [kla'dni], Ernst Florens Friedrich, njemački fizičar (Wittenberg, 30. XI. 1756Breslau, danas Wrocław, 3. IV. 1827). Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Leipzigu 1782. Predavao je pravo, matematiku i prirodne znanosti na Sveučilištu u Wittenbergu (1783–92).

Izumio je tehniku koja omogućuje vizualizaciju vibracija čvrste površine i opisao je u knjizi Otkrića u teoriji zvuka (Entdeckungen über die Theorie des Klanges, 1787). Postupak se sastojao od povlačenja gudala preko ruba ploče ili udarca batićem po ploči prekrivenoj tankim slojem pijeska. Kada je rezonancija postignuta, pijesak se pomicao s područja koja su najviše titrala prema područjima koja su mirovala i nastajali su uzorci koji se danas nazivaju Chladnijeve figure, a oblik im ovisi o načinu pobude i o mjestu gdje se pritiskom prsta prisilno stvori čvorna točka. Mjereći svojstva zvuka nastaloga kada su cijevi orgulja ispunjavali različiti plinovi, odredio je brzinu širenja zvuka u tim plinovima. Astronomijom se bavio u djelu O podrijetlu željeznoga tijela koje je pronašao Pallas i drugih njemu sličnih i o povezanim prirodnim pojavama (Über den Ursprung der von Pallas gefundenen und anderer ihr ähnlicher Eisenmassen und über einige damit in Verbindung stehende Naturerscheinungen, 1794) u kojem je tvrdio da su meteori kozmičkoga podrijetla i time objasnio velike vrijednosti njihove brzine i nastanak vatrenih kugli u Zemljinoj atmosferi.

Bio je član Akademije znanosti u Göttingenu (od 1793) i Berlinske akademije znanosti (od 1815). Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Chladni) i planetoid (5053 Chladni).

Citiranje:

Chladni, Ernst Florens Friedrich. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/chladni-ernst-florens-friedrich>.