struka(e):
ilustracija
DOK, plutajući dok izgrađen u brodogradilištu u Trogiru

dok (engl. dock).

1. Građevinski ili plovni objekt namijenjen gradnji brodova ili popravcima, održavanju i čišćenju njihova podvodnoga dijela. Suhi dok zidani je bazen s velikim vratima nepropusnima za vodu. Kada brod uđe u dok, vrata se zatvore i crpke izbace vodu, pa brod sjedne na pripremljeno postolje i ostane na suhome. Plovni (plutajući) dok pontonskog je oblika, s bočnim tornjevima koji mu daju stabilnost. Puštanjem vode u tankove, dok uranja i brod može u njega ući. Pražnjenjem tankova, dok izranja i podiže brod, koji nakon istjecanja vode ostaje na suhome. Suhi dok danas pretežno služi za gradnju brodova, a plovni dok za popravke i sl. U Hrvatskoj su sva veća remontna brodogradilišta opremljena jednim ili više plovnih dokova, a za njihovu se gradnju specijaliziralo brodogradilište u Trogiru.

2. Lučki dok, lučki bazen, prevodnicom odijeljen od vanjske vode, opremljen za prekrcaj tereta i lučke manipulacije. Mokri lučki dok umjetno je izgrađen lučki bazen koji se zatvara jednostrukim, dvostrukim ili kliznim vratima, mehanički ili hidraulički. Dokovi su najčešće grupirani, razvučeni ili u obliku češlja, a u njih se ulazi izravno kroz vrata sa slobodne vodene površine, iz bazena sa slobodnom razinom mora (predluke) ili iz ulazne prevodnice, u koje je dno niže od bazena.

Citiranje:

dok. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/dok>.