struka(e): glazba
Dukas, Paul
francuski skladatelj
Rođen(a): Pariz, 1. X. 1865.
Umr(la)o: Pariz, 17. V. 1935). Studirao glasovir i kompoziciju na Pariškom konzervatoriju, gdje je poslije (1910–12) predavao dirigiranje. Od 1916. do 1926. djelovao u Provansi, a od 1926. ponovno u Parizu kao profesor kompozicije (École Normale Supérieure, Konzervatorij). Obavljao istaknute funkcije, bio članom Akademije lijepih umjetnosti i bavio se glazbenom kritikom. Prijateljevao je s C. Debussyjem, G. Fauréom i O. Messiaenom. Samokritičan, autor nevelika ali značajna skladateljskog opusa na pragu modernizma, pod utjecajem podjednako germanskih (Beethoven, Wagner) i francuskih škola (C. Franck, C. Saint-Saëns). U Dukasovoj uravnoteženoj, profinjenoj i briljantnoj vokalnoj, scenskoj, komornoj, glasovirskoj i orkestralnoj glazbi posebno se ističu simfonijski scherzo Čarobnjakov učenik (L’Apprenti sorcier, 1897), kojim je smjesta postigao svjetsku slavu, i opera Ariana i Modrobradi (Ariane et Barbe-Bleue, 1907., tekst po M. Maeterlincku).

Dukas [dyka'], Paul, francuski skladatelj (Pariz, 1. X. 1865Pariz, 17. V. 1935). Studirao glasovir i kompoziciju na Pariškom konzervatoriju, gdje je poslije (1910–12) predavao dirigiranje. Od 1916. do 1926. djelovao u Provansi, a od 1926. ponovno u Parizu kao profesor kompozicije (École Normale Supérieure, Konzervatorij). Obavljao istaknute funkcije, bio članom Akademije lijepih umjetnosti i bavio se glazbenom kritikom. Prijateljevao je s C. Debussyjem, G. Fauréom i O. Messiaenom. Samokritičan, autor nevelika ali značajna skladateljskog opusa na pragu modernizma, pod utjecajem podjednako germanskih (Beethoven, Wagner) i francuskih škola (C. Franck, C. Saint-Saëns). U Dukasovoj uravnoteženoj, profinjenoj i briljantnoj vokalnoj, scenskoj, komornoj, glasovirskoj i orkestralnoj glazbi posebno se ističu simfonijski scherzo Čarobnjakov učenik (L’Apprenti sorcier, 1897), kojim je smjesta postigao svjetsku slavu, i opera Ariana i Modrobradi (Ariane et Barbe-Bleue, 1907., tekst po M. Maeterlincku).

Citiranje:

Dukas, Paul. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 17.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/dukas-paul>.