struka(e):

džemat (tur. cemaat < arap. ğamā‘a: skupina, zajednica).

1. Muslimanska vjerska općina. Čine je svi muslimani jednog ili više susjednih mjesta. Džematski zbor sačinjavaju pripadnici džemata. Džematski imam je vjerski poglavar općine koji obavlja vjerske službe.

2. U starijoj osman vojsci jedna od triju skupina janjičarskog odžaka (korpusa). Poslije se i kapetanijska vojska u BiH dijelila na džemate označene arapskim rednim brojevima, a džemat na ode ili buljuke koji su u istom džematu bili označeni rednim brojevima ispisanima na turskome jeziku. Džemati su bile najveće jedinice kapetanijske vojske. Po nekim izvorima jačina im se kretala od 14 do 96 vojnika. Po većim kapetanijama neki vojnički redovi imali su i po 10 džemata. U konjaničkim džematima niže jedinice zvale su se ode ili buljuci, a u ostalima obično ode. Na čelu džemata bio je aga, a njegov zamjenik nazivao se ćehaja.

Citiranje:

džemat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/dzemat>.