struka(e): |
vidi još:  Filmski leksikon
Edison, Thomas Alva
američki izumitelj
Rođen(a): Milan, Ohio, 11. II. 1847.
Umr(la)o: West Orange, 18. X. 1931.
ilustracija
EDISON, Thomas Alva

Edison [e'disən], Thomas Alva, američki izumitelj (Milan, Ohio, 11. II. 1847West Orange, 18. X. 1931). Njegovi su mnogobrojni izumi bitno utjecali na razvoj različitih područja elektrotehnike. Školovanje je prekinuo u dvanaestoj godini, a dalje se sam izobražavao. Radio je kao telegrafist na željeznici sa 16 godina, kada su započeli i njegovi prvi tehnički izumi.

Tijekom svojega rada prijavio je više od 1000 patenata. Neki su njegovi izumi bili usavršavanje već postojećih rješenja, neki su otvorili nove tehničke primjene i bili poticajem drugima, a neki su ušli u trajnu primjenu. Nakon poslovnih uspjeha na usavršavanju telegrafa osnovao je 1876. laboratorij za tehnička istraživanja u Menlo Parku nedaleko od New Yorka. Godinu dana poslije izumio je fonograf, prvi uređaj za snimanje i reproduciranje zvuka, čime je otvorio potpuno novo područje snimanja i reproduciranja informacija. Najpoznatiji je njegov izum električna žarulja s ugljenom niti, koja je nekoliko desetljeća prije pojave žarulje s metalnom niti bila osnova električne rasvjete. Za električnu rasvjetu te proizvodnju i distribuciju električne energije izumio je mnoge potrebne dijelove (grlo za žarulju, rastalni osigurač, strujomjer), a druge usavršio (električni generator, vodove, izolatore, sklopke). Za Parišku je izložbu 1881. izgradio do tada najveći generator, koji je napajao 1200 žarulja. U New Yorku je postavljao prve elektrane, uglavnom za električnu rasvjetu.

U Edisonovu je laboratoriju 1884. neko vrijeme radio i N. Tesla. Edison je sve svoje izume i njihovu primjenu osnivao na istosmjernoj električnoj struji, a Teslini su izumi pokrenuli daljnju elektrifikaciju primjenom izmjeničnih struja.

Važan je Edisonov izum bio i alkalijski, tzv. čelični ili Edisonov akumulator, koji je nešto slabijih svojstava od olovnog akumulatora, ali je znatno izdržljiviji. U suradnji s W. K. L. Dicksonom patentirao je 1889. kinetofonograf (uređaj za prikazivanje filma u sinkronizaciji s fonografskom snimkom), a 1891. kinetograf (kameru) i kinetoskop. Prvi studio za snimanje filmova izgradio je 1893., a 1896. otkupio je projektor vitaskop.

Radio je i u mnogim drugim područjima, npr. na separiranju ruda, proizvodnji industrijski važnih kemikalija, sve do istraživanja biljaka za zamjenu kaučukovca u proizvodnji gume. Primio je mnoga priznanja, među njima Kongresnu zlatnu medalju, i bio izabran za člana Američke akademije znanosti. Na dan Edisonova pokopa u gradovima je diljem SAD-a nakratko ugašena javna rasvjeta, čime mu je iskazana počast kao izumitelju koji je čovječanstvu podario električnu rasvjetu. (→ žarulja)

Citiranje:

Edison, Thomas Alva. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/edison-thomas-alva>.