STRUKE:

ekstrakt

ekstrakt (lat. extractum, particip pasivni od extrahere: izvući).

1. Srž, izvod, izvadak, sažetak (npr. ekstrakt iz nekog djela, spisa).

2. U kemiji i kemijskoj tehnologiji, proizvod dobiven ekstrakcijom, također i koncentrat ekstrahirane tvari oslobođen od otapala. – Ekstrakt se priređuje i od živežnih namirnica (mesni, sladni, kaveni ekstrakt), začina, aromatskih tvari itd.

3. U farmaciji, djelomično ili do suha isparena vodena (extracta aquosa), alkoholna (extracta spirituosa) ili eterska (extracta aetherea) iscrpina droga ili biljnih sokova. Priređuje se perkolacijom ili maceracijom, pri čemu se iscrpena tekućina izravno isparuje u vakuumu do željene gustoće, po kojoj se dijeli na: tekuće ekstrakte (extracta fluida ili liquida), žitke ekstrakte (extracta tenuia) i suhe ekstrakte (extracta sicca). Obično se standardizira na određeni sadržaj djelotvornih tvari.

ekstrakt. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 20.11.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=17471>.