STRUKE:

Hanibal

ilustracija
HANIBAL, Napulj, Museo Nazionale

Hanibal (punski: dar Baalov ili milost Baalova), kartažanski vojskovođa (?, 247/246. pr. Kr.Libisa, 183. pr. Kr.). Jedan od najvećih antičkih stratega. Sin Hamilkara Barke; već je kao mladić ratovao pod zapovjedništvom svojega oca u Hispaniji. Nakon očeve pogibije (228. pr. Kr.) Hanibal je nastavio osvajanja u zapadnoj i srednjoj Hispaniji i završio ih 221. pr. Kr. Osvojenjem Sagunta na istočnoj obali Hispanije (219. pr. Kr.) izazvao je Drugi punski rat, objavljen 218. pr. Kr. Iste je godine prešao preko Pireneja i Alpa u Italiju kako bi osvojio Rim. Najprije je pobijedio Rimljane kraj Ticina i Trebbije, 217. pr. Kr. na Trazimenskom jezeru i 216. pr. Kr. kraj Kane (Cannae) u Apuliji, čime je bio otvoren put u Rim, ali Hanibal tu mogućnost nije iskoristio. Bitka kraj Kane navodi se u vojnoj taktici kao primjer za odlučnu pobjedu postignutu opkoljavanjem neprijateljskoga središta s akcijom na krilima. Već zamoren, bez veze s Kartagom i bez uspješne opskrbe, saznavši za poraz svojega brata Hazdrubala na Metauru 207. pr. Kr., Hanibal se povukao u jugozapadne krajeve Italije i 203. pr. Kr. prebacio se na afričko tlo, kamo je već prije bio prešao Scipion i vodio uspješne borbe. U odlučnoj bitki kraj Zame 202. pr. Kr. Hanibal je bio poražen, a time je zapravo zauvijek prestala prevlast Kartage na Sredozemlju. Nakon zaključenoga mira Hanibal je zbog otpora političkih protivnika u Kartagi i rimskoga pritiska morao otići 195. pr. Kr. u progonstvo. Najprije se sklonio u Siriju na dvor Antioha III., a zatim 189. pr. Kr. u Bitiniju u kralja Pruzije. Kada ga je ovaj na zahtjev Rimljana namjeravao izručiti, Hanibal se otrovao. Antički pisci Polibije i Livije opisali su Hanibala i njegove ratove.

Hannibal ad portas! (lat.: Hanibal je pred vratima), uzrečica koja se u Rimu čula kada se Hanibal 211. pr. Kr. opasno približio Rimu. Poslovično se upotrebljava kao upozorenje da neka velika opasnost izravno prijeti.

Hanibal. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 27.5.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=24316>.