struka(e):
Haydn, Michael
austrijski skladatelj
Rođen(a): Rohrau, kršten 14. IX. 1737.
Umr(la)o: Salzburg, 10. VIII. 1806.

Haydn [hạidn], Michael, austrijski skladatelj (Rohrau, kršten 14. IX. 1737Salzburg, 10. VIII. 1806). Brat Josepha Haydna. U dobi od 8 godina bio pjevač u bečkoj katedrali, a već s 12 godina pomoćni orguljaš. Od 1760. do 1762. djelovao na dvoru Adama Patačića u Velikom Varadinu (danas Oradea, Rumunjska). Nakon toga u Salzburgu skladao mnogobrojna glazbenoscenska djela za kazalište benediktinskoga sveučilišta. Djelovao kao orguljaš u crkvi sv. Trojstva i na dvoru biskupa Hieronymusa Colloreda. Tijekom 1790-ih uživao ugled savjesna učitelja, pa su mu kao učenici dolazili npr. C. M. von Weber i dr. Nakon francusko-austrijskog rata i sekularizacije Salzburga, nadvojvoda Ferdinand zadržao ga je u službi, a mnoge su mu narudžbe stizale i iz Beča.

Najvrjedniji je Haydnov opus sakralna vokalnoinstrumentalna glazba (stotinjak misa i misni stavci). Dok u nekim djelima njeguje strogi stari stil, u nekima slijedi razvijenu melodiku napuljske škole. Svjetovnu vokalnu glazbu pisao je za muške zborove. Orkestralne skladbe obuhvaćaju simfonije, serenade i mnogobrojne kraće stavke (koračnice, menueti), a skladao je i komornu glazbu. Autor je instruktivne zbirke od 50 kratkih stavaka za orgulje.

Citiranje:

Haydn, Michael. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/haydn-michael>.