STRUKE:

Kabardinci

Kabardinci, kavkaski narod; oko 490 000 pripadnika u Kabardino-Balkariji (Ruska Federacija), gdje čine 57,2 % stanovništva. Još 80-ak tisuća živi ih u susjednim područjima. Jedan su od starosjedilačkih naroda Kavkaza, blisko srodni Adigejcima i Čerkezima. Po vjeri su većinom muslimani suniti. Tradicionalno su se bavili poljodjelstvom i stočarstvom, a posebice su bili poznati kao konjogojci. Danas zaposleni i u industriji. Nakon ruskog osvajanja Kavkaza u drugoj polovici XIX. st. velik se broj Kabardinaca, kao i pripadnika ostalih kavkaskih muslimanskih naroda, iselio u Osmansko Carstvo; njihovi potomci danas žive u Turskoj, Siriji, Jordanu i dr.

Jezik. Kabardinski pripada porodici sjeverozapadnih kavkaskih jezika (ili abhasko-adigejskoj). Njime govori između 150 i 320 tisuća ljudi u kavkaskim republikama u južnoj Rusiji (u Kabardino-Balkariji oko 305 000, te još 50-ak tisuća u Karačajevo-Čerkeziji, Adigeji te u Krasnodarskom i Stavropoljskom kraju Sjeverne Osetije; svi deklarirani Kabardinci nisu ujedno i govornici kabardinskoga jezika). Ima 3 vokala i iznimno bogat konsonantizam (aspirirani, glotalizirani, palatalizirani, labijalizirani konsonanti, pa i konsonanti s kombinacijom dviju takvih značajki). Do 1923. pisao se prilagođenim arapskim pismom, zatim od 1923. do 1937. latiničkim, od 1937. piše se prilagođenom ruskom ćirilicom.

Kabardinci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 21.5.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=29682>.