struka(e):
ilustracija
KAMIKAZE, pilot prihvaća posljednji zadatak

kamikaze (jap.: božanski vjetar, od kami: bog i kaze: vjetar). 1. Cikloni koji su 1274. i 1281. razbili mongolsku invazijsku flotu Kublaj-kana u njegovu pokušaju da zauzme Japan.

2. U II. svjetskom ratu naziv za pilote samoubojice, koji su svojim avionima bombama ili jedrilicama bombama izravno udarali u američke ratne brodove. Iako se već prije II. svjetskog rata pisalo da će Japanci u zračnom ratu upotrijebiti kamikaze, do toga je došlo tek 1944., pošto su Amerikanci preuzeli inicijativu na Tihom oceanu. Prvi takav napad izveo je pilot Terauchi 14. travnja 1944. obrušivši se na američki torpedo i spriječivši tako izravan pogodak u japanski brod, dok je tri dana poslije bojnik Kapushige Takati uništio američki razarač. Nakon poraza u bitci u Filipinskome moru u lipnju 1944., Japanci pod vodstvom zapovjednika I. zrakoplovne mornaričke flote, admirala Takojira Onishija, osnovali su 20. X. 1944. prvu postrojbu kamikaza – 201. zrakoplovnu mornaričku diviziju, koja je svoj prvi organizirani napad imala 25. X. 1944. tijekom američkog iskrcavanja na Filipine. Tom su prigodom potopili 11, a oštetili 89 brodova. Nakon prvih velikih uspjeha, postrojbe kamikaza ujedinjene su u specijalnu postrojbu za jurišna djelovanja, Tukubetsi Kogeki Tai, skraćeno Tokko Tai (zapovjednik admiral Matome Ugaki), a piloti su dobili posebnu odoru s posebnim oznakama. Unatoč promjeni američke taktike vođenja zračno-pomorskih bitaka i bolje protuzračne obrane brodova, gubitci su i dalje bili veliki jer je i broj kamikaza rastao. No kada su se, umjesto dragovoljcima (najbolji piloti čuvani su za završnu obranu Japana), kamikaze počeli popunjavati prisilno, rezultati su bili slabiji. Tijekom rata Japanci su uporabili 2314 kamikaza, od kojih je 474 ili 16,3% pogodilo cilj. Ukupno su u napadima potopljena 34 američka broda, a oštećeno ih je 268.

Citiranje:

kamikaze. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kamikaze>.