struka(e): botanika

karambola (španj. i port. carambola < malezijski karambil: kokosov orah) (Averrhoa carambola), drvo iz porodice cecelja (Oxalidaceae), tropska voćka podrijetlom iz Malezije. Jestiv plod žuto narančaste boje ima prepoznatljive rubove koji se spuštaju niz njegove bočne strane (obično 5 do 7). Kada se prereže na presjeku, podsjeća na zvijezdu. Cijeli je plod jestiv, obično sirov, može se kuhati ili od njega napraviti umak ili sok. Često se konzumira u južnoj i jugoistočnoj Aziji, dijelovima istočne Azije, Mikroneziji i južnom Pacifiku, dijelovima Sjeverne i Južne Amerike. Drvo se uzgaja u tropskim područjima svijeta. Karambola obiluje vitaminima C, A i B, fosforom, magnezijem, cinkom i željezom te sadržava visok udjel antioksidansa i netopivih vlakana.

Citiranje:

karambola. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2025. Pristupljeno 15.12.2025. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/karambola>.