struka(e): botanika
ilustracija
KOMORAČ, Foeniculum vulgare

komorač ili koromač (prema grč. μάραϑρον, márathron) (Foeniculum vulgare, Foeniculum officinale), dvogodišnja ili trajna zelen iz porodice štitarki (Apiaceae), s rasperanim listovima razdijeljenima u usko linearne ili nitaste isperke i malim, žućkastim, pretežno dvospolnim cvjetovima skupljenima u sastavljene štitce. Plod komorača zelenkast je ili žutosmeđ kalavac duljine 5 do 11 mm koji se raspada na dva plodića s istaknutim zakrivljenim udubinama. Podrijetlom iz Sredozemlja i s Bliskog istoka, komorač se, kao začinska, ljekovita i jestiva biljka, uzgaja (različite odlike) u mnogim područjima svijeta, a raste i kao podivljala biljka. Rabi se u kulinarstvu kao mirodija, a u ljekarništvu se plod gorkoga komorača (Foeniculum vulgare, ssp. vulgare var. vulgare) rabi kao biljna droga (Foeniculi amari fructus).

Komoračev je plod ekspektorans, spazmolitik i karminativ. Sastojak je mnogih medicinskih čajeva. U pučkoj je medicini bio poznat kao emenagog. Ljekovitost komorača bila je poznata već starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Destilacijom vodenom parom iz zrelih plodova gorkoga komorača dobiva se eterično ulje ploda gorkoga komorača (Foeniculi amari fructus aetheroleum) u kojem su najzastupljeniji kemijski spojevi anetol, estragol, fenhon i monoterpeni, a rabi se za poboljšanje probave te protiv nadutosti.

Citiranje:

komorač. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2025. Pristupljeno 5.12.2025. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/komorac>.