struka(e):
ilustracija
KVASIJA, gorka, Quassia amara

kvasija (nazvana po Gramanu Quassiju, stanovniku Surinama, koji je otkrio ljekovitost biljke oko 1730) (Quassia), rod s nekoliko vrsta drveća i grmlja iz por. Simarubaceae, raširenih u tropskoj Americi i Africi. Gorka kvasija ili surinamsko gorko drvo (Quassia amara) visoko je 2 do 6 m, vazdazelenih, neparno perasto sastavljenih listova, crvenih grozdastih cvatova i crnih jednosjemenih plodova; daje blijedožuto drvo gorka okusa. Sadrži kinin i druge fitokemikalije (npr. kvasin, najgorču prirodnu tvar, 50 puta gorču od kinina). U tradicionalnoj surinamskoj medicini upotrebljava se protiv groznice, dispepsije, kapavca, bolova u želucu, jetrenih bolesti, malarije, kao laksativ i kao tonik za poticanje apetita. Ekstrakt iz drva upotrebljava se u medicini kao amarum (→ amara), te kao insekticid i nadomjestak za hmelj.

Citiranje:

kvasija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kvasija>.