struka(e): |

manevar (njem. Manöver < franc. manœuvre, od lat. manu operare: raditi rukama).

1. Pojedina radnja pri rukovanju nekim strojem ili upravljanju prometnim sredstvom.

2. U prenesenom značenju, pothvat ili postupak kojim se zaobilazno nastoji postići neki prikriveni cilj; lukavština, smicalica, varka, podvala i sl.

3. Pokret vojnih postrojba u boju, bitki ili vojnoj operaciji na nove položaje radi stjecanja prednosti pred protivnikom, postizanja iznenađenja, tempa i dr. S obzirom na jačinu snaga te na ciljeve, manevar može biti taktički ili operativni, a s obzirom na vrstu operacija može biti u napadu ili u obrani. Manevarski rat pokretni je rat u kojem postrojbe napreduju ili se povlače, ne zadržavajući se pritom dugo na jednome prostoru. Suvremeno naoružanje i sredstva koja omogućuju brze prodore i pokrete velikih snaga, osnovni su uvjet za uspješno vođenje takva rata, koji prevladava od II. svjetskog rata do danas. Razvojem i uporabom sredstava za masovno uništenje (nuklearno, kemijsko i biološko oružje), povećala se važnost brzoga premještanja te kratke i brze koncentracije snaga. – Vježba vojnih postrojba većih razmjera na moru, u zraku i na kopnu, ili simulacija ratnih djelovanja na zemljovidima ili računalima.

Citiranje:

manevar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/manevar>.