STRUKE:

mezozoa

ilustracija
MEZOZOA, Rhopalura ophiocomae - mužjak (lijevo); ženka (desno)

mezozoa (mezo- + -zoon), koljeno životinja; obuhvaća životinje građene od ograničenoga broja stanica, među kojima postoji podjela rada, ali one ne tvore tkiva ni višestanične organe. Isprva su mezozoa bili svrstani kao prijelazni oblici između praživotinja i mnogostaničnih životinja, ali se danas sve više smatraju organizmima koji su se zbog nametničkoga života promijenili u primitivnije oblike, pa ih jedni smatraju regresivnim žarnjacima (Cnidaria), a drugi regresivnim plošnjacima (Platodes). Mezozoa su svi unutarnji nametnici (endoparaziti) i u njih postoji izmjena generacija. Poznato je oko 30 vrsta podijeljenih u 2 reda. Orthonectida su pravi nametnici u tjelesnoj šupljini plošnjaka, vrpčara, kolutićavaca, bodljikaša, školjkaša. Partenogenetsku generaciju (→ partenogeneza) tih sitnih organizama (do 1 mm) predstavlja plazmodij, koji se podijeli u više muških i ženskih jedinki (mužjaci su znatno manji od ženki). Jedinke spolne generacije građene su od više rasplodnih stanica koje su, kao prstenom, okružene trepljastim stanicama. Plazmodij je nametnik, a spolno razlučene jedinke žive neovisno; tek oplodnjom nastaje trepljasta ličinka, koja, dospjevši u tijelo domaćina, postaje plazmodij. Poznatije su vrste Rhopalura granosa i R. ophiocomae.

Dicyemida čine skupinu organizama koji žive u bubrezima glavonožaca (Cephalopoda). I kod njih je prisutna izmjena generacija, ali postoje znatna razilaženja u objašnjavanju njihova rasplodnoga ciklusa. Odrasle jedinke (nematogeni ili agamonti), duge 6 do 7 mm, pripadaju nespolnoj generaciji. Čini ih jedna velika središnja osovinska (aksijalna) stanica, koju okružuje oko 25 trepljastih stanica zvanih somatoderme. Poznatija vrsta Dicyema typus parazit je na hobotnici.

mezozoa. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 24.8.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=40522>.