struka(e):
ilustracija
ATELIJER, Gustav Coubert, Atelijer, Pariz, Louvre

atelijer (francuski atelier, od kasnolat. astella: iver).

1. U prvom i širem značenju, obrtnička radionica.

2. Radionica likovnih umjetnika, u načelu osvijetljena naravnim svjetlom sa sjevera ili stropnom rasvjetom, jednoličnom tijekom cijeloga dana; velika staklena ploha, koja služi kao prozor, obično je pod kutom od 45°. Atelijer mora biti dovoljno velik tako da umjetnik tijekom rada može promatrati svoje djelo i model iz potrebne udaljenosti. Inventar atelijera: slikarski stalci, stolovi za potrepštine, zastori i paravani (blende) u različitim tonovima, koji služe za udešavanje intenziteta i smjera osvjetljenja, podiji i praktikabli za smještaj modela; nekoć su atelijeri sadržavali i predmete umjetničkog obrta, stilsko pokućstvo, oružje i draperije, koji su služili kao rekviziti za različite aranžmane. Neki su atelijeri očuvani u cijelosti (npr. Delacroixov na Place Furstemberg u Parizu; V. Radauša u Zagrebu), a neki su poznati u opisu (Ingresov) ili u likovnim prikazima (npr. G. Courbeta, P. Mignarda, J.-B.-C. Corota, D. D. Velázqueza, A. Rodina, H. Matissea, P. Picassa i dr.).

3. Skupina umjetnika, koji rade ili uče u istoj radionici i uz nju su vezani stilski ili idejno. Atelijer nosi ime voditelja radionice (atelijer P. P. Rubensa u Antwerpenu, atelijer V. Bukovca u Zagrebu).

Citiranje:

atelijer. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/atelijer>.