struka(e):
ilustracija
OVCE, argali, Ovis ammon
ilustracija
OVCE, Dallova ovca, Ovis dalli
ilustracija
OVCE, debeloroga ovca, Ovis canadensis
ilustracija
OVCE, europski mufloni, Ovis aries musimon

ovce (Ovis), rod preživača iz por. šupljorožaca (Bovidae); planinske životinje snažna tijela, raširene pretežito na Sjevernoj polutki. Duge su 1,2 do 1,8 m (rep do 15 cm), teške od 20 do 200 kg. Osjetila su im izoštrena, otporne su i snalažljive, žive u stadima (kadšto više od 100 jedinki) koje vodi stariji ovan. Rogovi su u mužjaka zavojito svinuti. Hijerarhija između mužjaka zasniva se na starosti i veličini rogova pa dominantni mužjak ima najveće rogove. Među mužjacima česte su borbe za teritorij, ženke ili ritualne borbe koje ugl. završavaju bez ozljeda. Rod Ovis obuhvaća 6 vrsta: argali (Ovis ammon), divlja ovca (Ovis aries), debeloroga ovca ili kanadski muflon (Ovis canadensis), Dallova ovca (Ovis dalli), snježna ovca (Ovis nivicola), urial (Ovis vignei). Od različitih rasa divlje ovce (O. aries) uzgojena je domaća ovca (O. aries aries), u velikom broju udomaćenih rasa i sojeva. (→ ovčarstvo)

Niz rasa divlje ovce raširen je od Korzike do ist. Mongolije. Najzapadnija je podvrsta europski muflon (O. aries musimon), koji danas živi po planinama Korzike i Sardinije, a za diluvija je bio raširen po cijelom Sredozemlju, zapadnoj i sr. Europi. Istočnije se nalazi areal rasne skupine maloazijskih muflona (O. aries anatolica, O. aries armenia, O. aries orientalis), koji se razlikuju od svih drugih ovaca po zavojitom rogovlju u kojega je desni rog zavinut ulijevo, a lijevi udesno. Skupina je raširena po Maloj Aziji i južno od Kavkaza sve do Irana. U juž. Iranu živi laristanska divlja ovca (O. aries laristanica). Istočnije od areala maloaz. muflona nalazi se areal skupine kružnorogih ovaca (jednih od predaka domaće ovce). Dalje na istoku nalazi se areal argalija, najveće od svih divljih ovaca, koja živi i iznad granice šuma visokoga gorja sr. Azije (Nepal, Buhara, Altaj, Tibet). Poznata je i podvrsta pamirska ovca ili kačgar (O. ammon polii), koja živi na Pamiru na visinama do 6000 m. Urial nastanjuje središnju Aziju, Indiju, Iran, Afganistan i Pakistan, a maloaz. muflon Malu Aziju i zap. Iran.

Dallova ovca nastanjuje sjeverozapadni dio Sjeverne Amerike. Debeloroge ovce ili kanadski mufloni nalaze se na planinama od Kanade do Meksika. Nekadašnje populacije, koje su u XIX. st. dosegnule 2 milijuna jedinki, prorijeđene su toliko da su neke podvrste izumrle.

Citiranje:

ovce. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ovce>.