struka(e): agronomija

patlidžan (tur. patlɩcan) (Solanum melongena), jednogodišnje povrće iz por. pomoćnica (Solanaceae), podrijetlom iz Azije. Uzgaja se zbog plodova koji su različite krupnoće (100 do 1000 g), oblika (okrugli, jajoliki, kruškoliki, valjkasti, ravni ili savijeni), boje kožice (svijetlo do tamno ljubičasti, žuti, bijeli, višebojni s prugama). Raste pri temperaturama od 15 do 30 °C. Uzgaja se iz presadnica, na otvorenome i u zaštićenim prostorima. Prinosi su, ovisno o mjestu uzgoja, 15 do 200 t/ha.

Citiranje:

patlidžan. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/patlidzan>.