struka(e): strojarstvo
ilustracija
SVORNJAK – 1. bez glave; 2. bez glave, s rupama za rascjepke; 3. s glavom i rupom za rascjepku; 4. s navojem; 5. s upuštenom glavom i nosom; 6. sprežnjak; 7. svornjak s poprečnim klinom; 8. spoj sa svornjakom

svornjak, spojni element valjkasta oblika koji se provuče kroz provrte dvaju ili više strojnih dijelova, i tako ih zglobno spoji. Kako bi spoj djelovao kao zglob, između svornjaka i stijenkâ provrta treba postojati određena zračnost, pa se svornjaci osiguravaju kako ne bi ispali. To se postiže umetanjem elastičnih žičanih prstenova u utore na krajevima svornjaka, rascjepkama umetnutima u provrte, uskočnicima (tzv. Segerov prsten), oblikovanjem glave ili navoja na kraju svornjaka i dr. Svornjaci se izvode kao puni ili kao elastični šuplji s uzdužnim procjepom, a spoj se prema potrebi podmazuje. Svornjak je po obliku sličan → zatiku, kojim se ne ostvaruje kinematička veza, nego se samo spajaju strojni dijelovi.

Citiranje:

svornjak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/svornjak>.