struka(e): | |

derivat (lat. derivatum: izvedeno).

1. U lingvistici, izvedena riječ, izvedenica.

2. U kemiji, spoj koji se može prirediti ili izvesti od nekoga osnovnog spoja zamjenom atoma ili atomskih skupina drugim atomima ili skupinama. U organskoj se kemiji sistematika spojeva temelji na tome da se pojedini spojevi smatraju derivatima osnovnih spojeva, npr. alifatski spojevi derivatima metana, a neki aromatski spojevi derivatima benzena. Derivatima se nazivaju i proizvodi dobiveni preradbom neke sirovinske smjese, npr. naftni derivati.

3. U ekonomiji, derivati ili izvedenice, financijski instrumenti, najčešće vrijednosni papiri, kojima je vrijednost izvedena iz druge imovine, robe ili financijskih instrumenta. Imovina za koju su ti instrumenti izvedeni naziva se vezanom imovinom. Derivati su pisani ugovori koji sadrže određena prava na akcije s vezanom imovinom u budućnosti. Dio derivata ima razvijeno sekundarno tržište, posebno kada je ono organizirano kao burza. Najčešći su oblici derivata terminski ugovori, opcije i zamjene (swaps) te različiti vrijednosni papiri vezani za imovinu. Terminski ugovori odn. unaprijednice (forwards) i ročnice (futures) financijski su instrumenti kojima se ugovara kupovina neke imovine s isporukom u budućnosti po cijeni utvrđenoj ugovorom (izvršna cijena). Opcije (options) su financijski instrumenti koji vlasniku daju pravo, ne i obvezu, kupnje odn. prodaje vezane imovine kroz određeno vrijeme, odn. na određeni dan po izvršnoj cijeni. Zamjene (swaps) su financijski instrumenti kojima se ugovorne strane obvezuju na zamjenu budućih novčanih tokova koji su najčešće rezultat kreditiranih ili valutnih obveza.

Citiranje:

derivat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/derivat>.