struka(e):
ilustracija
DRENAŽA – a, b - drenažni kanali od opeke; c - drenažni kanal od lomljenog kamena; d, e - drenažne cijevi

drenaža (franc. drainage: isušivanje; odvođenje).

1. Graditeljski postupak za sakupljanje i odvođenje podzemnih voda iz zemljišta s pomoću sustava kanala i drenažnih cijevi. Primjenjuje se kod melioracija za odvodnjavanje, kod nasipa i usjeka radi sprječavanja klizanja zemljišta, kod cesta radi sprječavanja posljedica smrzavanja, kod športskih terena radi smanjenja razina podzemnih voda, kod zgrada radi zaštite vanjskih zidova od vlage i dr. Izvodi se s pomoću drenažnih cijevi od pečene gline (s otvorima) dužine 30 do 33 cm, ∅ 0,3 cm, a u novije vrijeme od plastičnih cijevi. Drenažni kanali izrađuju se od lomljenoga kamena, kamenih ploča, opeke i sl. Kod melioracija, razina podzemne vode ima oblik depresijske površine prema drenažnoj cijevi, koja se polaže na prosječnu dubinu od 150 cm od površine tla. Razmak drenova ovisi o vrsti zemljišta i poljoprivrednoj kulturi (8 do 24 m). Sustav se sastoji od sisajućih (150 m) i sabirnih drenova (1000 m). Kod cesta, izrađuje se drenažni rov ispunjen šljunkom, postavljen unutar posteljice okomito na smjer ceste poprečnoga presjeka 15 do 25 cm na udaljenosti do 15 m. Kod zidova građevine, dren se postavlja u razini dna temelja, a iznad njega uza zid izvodi se rov napunjen šljunkom, pijeskom, tucanikom. Osim graditeljskog postupka primjenjuje se postupak elektroosmozom i vacuum (u cijevima za crpljenje vode).

2. U medicini, postupak kojim se s pomoću drena (gumene ili plastične cijevi), sonde, katetera, ili pak namještanjem bolesnika u određeni položaj tijela (drenažni položaj) omogućuje što bolje istjecanje nakupljenih tjelesnih izlučevina (sluzi, krvi, gnoja i dr.) iz tjelesnih prostora, šupljine ili rane. Dren se obično postavlja u operacijsku ranu dok ne prestane lučenje krvi i sukrvice; kateter se uvodi u mokraćni mjehur; drenažnim položajem bolesnika olakšava se iskašljavanje nakupljenog sadržaja iz proširenih dušnica (kod bronhiektazija, plućnog apscesa i dr.).

Citiranje:

drenaža. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/drenaza>.