struka(e):
ilustracija
GEMINI, astronaut Geminija IV. izvan svemirskog broda

Gemini (engl. izgovor [e'mini]) (lat.: blizanci), američki program svemirskih letova; sastojao se od ukupno 12 letova svemirskih brodova Gemini lansiranih u Zemljinu orbitu od 1964. do 1966. Dva su pokusna leta bila bez ljudske posade (Gemini 1 i 2), a 10 ih je imalo dvočlanu posadu. Program je planiran kao prethodnik programa Apollo, pa je u sklopu priprema za slijetanje čovjeka na Mjesec valjalo razraditi rješenja za izlazak astronauta iz broda tijekom leta, manevre bliskog susreta i spajanja dvaju brodova, a obuhvaćena su bila i ispitivanja utjecaja bestežinskoga stanja i skučena prostora na radnu sposobnost astronauta prilikom duljega boravka u svemiru.

Svemirski brod Gemini težio je oko 3810 kg, bio je dug 5,8 m a najvećeg promjera oko 3 m. Zahvaljujući raketnim motorima koji su se po volji mogli paliti i gasiti, astronautima su pružene veće mogućnosti upravljanja. Brod je lansiran posebno prilagođenom američkom vojnom dvostupanjskom raketom Titan 2. Tijekom misije Gemini 4, E. H. White, kao prvi američki astronaut, proveo je 22 minute izvan svemirskoga broda, posada misije Gemini 5 boravila je osam dana u svemiru postavivši dotad apsolutni rekord, brodovi Gemini 6 i Gemini 7 ostvarili su prvi bliski susret u orbiti, kada su se našli na međusobnoj udaljenosti od samo 30 cm, leteći jedan uz drugi uz ručno upravljanje, svemirski brod Gemini 8, pristavši uz bespilotnu letjelicu Agena, izveo je prvo spajanje dviju svemirskih letjelica, a Geminiju 12 uspio je prvi automatski povratak u Zemljinu atmosferu.

Citiranje:

Gemini. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/21560>.