struka(e):

Halifax [hæ'lifæks], glavni grad kanadske pokrajine Nove Scotije i luka na obali Atlantskog oceana; 316 701 st. (2016). Razvio se na poluotoku, na zapadnoj obali duboko u kopno uvučenoga zaljeva (Bedford Basin). Zbog istaknuta položaja, Halifax je ratna (sjedište kanadske atlantske flote), trgovačka i ribarska luka; jedna je od najboljih prirodnih dubokomorskih luka u svijetu koje se ne zaleđuju. Za zimskih mjeseci, kada se zbog zaleđenosti oteža ili prekine promet na rijeci Saint Lawrence, Halifax je važan izlaz srednje i istočne Kanade na more. Suvremeni je Halifax kulturno središte sa sveučilištima (najstarije je Dalhousie University, osnovano 1818; Saint Maryʼs University, Mount Saint Vincent University i dr.), muzejima (prirodoslovni, pomorski, imigracijski i dr.), Oceanografskim institutom Bedford, te trgovačko, poslovno i industrijsko središte pokrajine. Metalurgija, brodogradnja (Irving), preradba nafte, proizvodnja automobila i pokućstva; prehrambena i kemijska industrija. U okolici je razvijena poljoprivreda (dolina Musquodoboit), ribarstvo, šumarstvo i rudarstvo te iskorištavanje ležišta prirodnoga plina (u podmorju uz otok Sable). Halifax se ubraja među važnije luke u zemlji; lučki robni promet iznosi 4,8 milijuna tona (2018); prema kontejnerskom prometu ubraja se u vodeće kanadske luke. Međunarodna zračna luka (Stanfield).

Na mjestu današnjega grada postojala je početkom XVIII. st. francuska ribarska luka. Grad je utemeljen 1749. kao vojno uporište za borbu protiv Francuza u Kanadi, isprva nazvan Chebucto (prema imenu Jipugtug, u značenju »najveća luka«, koje su području dali starosjedilački Indijanci Mi'kmaq), ubrzo preimenovan u čast ministra trgovine grofa Halifaxa. Gospodarski razvoj grada, središta Nove Scotije od njegova osnutka, dugo je bio vezan uz potrebe britanske vojske i međunarodnu trgovinu. Kao jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih kanadskih gradova ističe se georgijanskom i viktorijanskom arhitektonskom baštinom (najstarija protestantska crkva u Kanadi St. Paulʼs Church, podignuta 1750., palača guvernera iz 1805. i parlamenta iz 1818., utvrde građene u više etapa između 1749. i 1856). Halifaxu su 1996. administrativno pripojeni gradovi Bedford (utemeljen kao utvrda u dnu zaljeva 1749), Dartmouth (utemeljen 1750. na suprotnoj strani zaljeva) te naselje Cole Harbor.

Citiranje:

Halifax. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/24155>.