struka(e): |

Ist, otok u Zadarskom arhipelagu; obuhvaća 9,73 km² s 146 st. (2021). Leži između otoka Molata (udaljen 0,2 km) na jugoistoku i otoka Škarde (0,75 km) na sjeverozapadu. Dug je 4,2 km, širok do 4,3 km. Najviši isponi Straža (174 m) i Vrh gore (163 m). Obrastao makijom i šumom (Straža). Nerazvedena obala duga je 23,0 km (koeficijent razvedenosti 2,1). Veće uvale: Široka, Kosirača, Turtula, Mavrela i dr. Pred juž. i jugozap. obalom mnogobrojni otočići (Benušić, Kamenjak, Maslinjak, Črnikovac, Vodenjak, Sestrice, Galiola). Uzgoj vinove loze, masline i dr.; ribarstvo. Turizam; marina. Trajektne veze sa Zadrom i okolnim otocima. Jedino je naselje selo Ist. Ondje je, na mjestu crkve sv. Nikole iz XVII. st., podignuta 1856. nova crkva posvećena istomu patronu. Na brdu Straži nalazi se crkva Gospe od Zdravlja podignuta 1865.

U vrelima se otok spominje od XIV. st. U srednjem vijeku u sastavu zadarskog otočnoga distrikta. Prvotno naselje nalazilo se, radi zaštite od napadaja s mora, na uzvisini. Poslije se stanovništvo spustilo na plodnije i moru otvorenije područje u blizini uvale Široke, gdje je podignuto pristanište za manja plovila. Za mletačko-turskih ratova u XV. i XVI. st. otok su naselili izbjeglice s kopna. Od početka XVIII. st. Ist je samostalna župa. U XVIII. i XIX. st. razvijeno pomorstvo i trgovina. U II. svjetskom ratu snažan antifašistički pokret; nakon kapitulacije Italije 1943. jedno od strateških pomorskih uporišta partizanskoga ratnoga brodovlja.

Citiranje:

Ist. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ist>.