struka(e): |
ilustracija
KAPSULA svemirskoga broda Gemini

kapsula (lat. capsula: sandučić, kovčežić).

1. Metalni cilindar od čelika, mjedi, bakra ili aluminija ispunjen inicijalnim eksplozivom ili nekom eksplozivnom smjesom. Služi za stvaranje inicijalnog impulsa kojim se potiče detonacija brizantnih eksploziva, ili pak se pali barutno punjenje.

2. Čahurica u koju se pune lokalni anestetici za želudac, ljekovita sredstva neugodna okusa ili mirisa ili koja bi obojila sluznicu usne šupljine; guta se zajedno s ljekovitim sredstvom. Čahurice kapsule najčešće se izrađuju od želatine (capsulae gelatinosae) ili škroba (capsulae amylaceae).

3. U astronautici, svemirska kapsula autonoman je ili poluautonoman, hermetički zatvoren dio svemirske letjelice namijenjen smještaju posade i opreme tijekom leta te njihovu spuštanju na Zemlju. Njezinom izvedbom te ugrađenim sustavima osiguravaju se uvjeti za život i boravak astronauta u svemiru (opskrba kisikom i energijom, održavanje higijene), zaštita od nepoželjnih utjecaja (npr. hladnoće, radijacije) te omogućava upravljanje letjelicom. Pri povratku na Zemlju, kapsula se odvaja od svemirskoga broda i toplinskim štitom zaštićuje posadu od visoke temperature koja nastaje trenjem pri prolasku kapsule kroz atmosferu. Meko spuštanje kapsule na tlo ili u more moguće je zahvaljujući padobranima kojima je opremljena. Prvi je čovjekov let u svemir izveden u kapsuli Vostok 1 (1961., sovjetski astronaut J. A. Gagarin), nakon čega su slijedili svemirski letovi s jednim, dva ili tri člana posade u kapsulama američkih programa Mercury, Gemini i Apollo te sovjetskih Voshod i Sojuz.

Citiranje:

kapsula. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kapsula>.