struka(e):

modelarstvo, športsko, gradnja i natjecanje umanjenih primjeraka (modela) automobila, brodova, raketa i zrakoplova.

Automodelarstvo, gradnja i natjecanje modela trkaćih automobila. Natjecanja se održavaju modelima koji su kopije originalnih trkaćih automobila u mjerilu 1 : 24, na posebnim stazama u kategorijama do 1,5 cm³, 2,5 cm³, 5 cm³ i 10 cm³ radnog obujma motora. Automodelarski klub Zagreb započeo je djelovati 1980., a miniautodrom izgrađen je 1983.

Brodomodelarstvo, djelatnost koja obuhvaća izradbu plovnih modela jedrilica, motornih čamaca, jedrenjaka i raznih vrsta brodova za posebna natjecanja u brzini plovidbe ili kvaliteti manevriranja. Izrađuju se i makete svih vrsta brodova i lučkih postrojenja kao oblik natjecanja u kvaliteti i složenosti izradbe. Brodomodeli za natjecanja dijele se na više razreda: 1. gliseri za natjecanja u brzinskoj vožnji s propelerom u zraku – klasa A, ili u vodi – klasa B, natječu se u brzini vožnje, vozeći u krugu; 2. jedrilice, koje se prema duljini dijele u pet klasa, natječu se u parovima na regatnom polju oblika kvadrata.

Raketno modelarstvo obuhvaća gradnju i natjecanje letećih modela raketa u klasi S. Natjecateljske kategorije: S1 – raketni modeli za postizanje visina; S2 – raketni modeli za nošenje tereta; S3 – raketni modeli s padobranom; S4 – raketoplani za trajanje leta; S5 – makete raketa za postizanje visina; S6 – raketni modeli s trakom, za trajanje leta; S7 – makete raketa i kozmičkih brodova za ocjenjivanje autentičnosti; S8 – raketne jedrilice.

Zrakoplovno modelarstvo, gradnja i natjecanje letećih modela zrakoplova. Pojedinac ili skupina modelara konstruiraju i grade modele zrakoplova, izvode reglažu, odn. pripreme s probama leta, natječu se, stječu modelarske značke ili pokušavaju postaviti rekorde u različitim disciplinama.

Citiranje:

modelarstvo, športsko. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/modelarstvo-sportsko>.