struka(e):

zvjezdana asocijacija, nakupina gravitacijski slabo povezanih mladih zvijezda jednaka podrijetla, brzine i kemijskoga sastava, koja se nalazi u području spiralnih krakova galaktike. Nije stabilna, već osiromašuje (gubi zvijezde) zbog gravitacijskoga međudjelovanja s ostalim dijelovima galaktike. Prema svojstvima i starosti karakterističnih zvijezda asocijacije se mogu podijeliti na tri vrste: R, T i OB. Svaka od asocijacija sadrži i stotine ili tisuće nekarakterističnih zvijezda manje mase i sjaja.

Zvjezdana asocijacija R sadrži najmlađe zvijezde koje se još nalaze unutar oblaka iz kojih su nastale pa ih iznutra osvjetljavaju (refleksijske maglice).

Zvjezdana asocijacija T sadrži veliki broj T–taurida, zvijezda promjenljiva sjaja koje se nalaze u blizini oblaka iz kojega su nastale.

Zvjezdana asocijacija OB sadrži veliki broj velikih sjajnih zvijezda (10 do 100 puta veće mase od Sunčeve) spektralnih razreda O i B. One su zvjezdanim vjetrom otpuhale oblak iz kojega su nastale. Za desetak milijuna godina potrošit će svoje nuklearno gorivo i eksplodirati kao supernove.

Citiranje:

zvjezdana asocijacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zvjezdana-asocijacija>.