STRUKE:

osigurač

ilustracija
OSIGURAČ, automatski instalacijski osigurač - 1. plastomerni, nezapaljivi oklop, 2. lučna komora, 3. vodič luka, 4. elektromagnetski okidač, 5. izlazni priključak, 6. nepomični kontakt, 7. pomični kontakt, 8. ručica, 9. bimetal, 10. ulazni priključak

osigurač, naprava koja u električnim mrežama i instalacijama služi za zaštitu vodiča od prejake struje uzrokovane kratkim spojem ili priključenjem → trošila prevelike → električne snage. Osigurač prekida strujni krug kada jakost struje kroz određeno vrijeme prekorači dopuštenu vrijednost, čime se sprječava prekomjerno zagrijavanje vodiča, oštećenje njegove izolacije i mogućnost izbijanja požara. Razlikuju se osigurači niskog i visokoga napona; osigurači niskoga napona dijele se na rastalne i automatske, a rastalni na instalacijske i visokoučinske.

Rastalni instalacijski osigurač sastoji se od rastalnog uloška, podnoška s prisjednim prstenom i glave osigurača. Ulošci se izrađuju za normirane nazivne struje i razlikuju se po boji. Između čelnih ploha uloška nalazi se nit od srebrne slitine, koja se pri električnoj struji većoj od nazivne rastali i time prekida električni strujni krug. Uložak je ispunjen pijeskom radi boljeg odvođenja topline i difuzije metalnih para pri taljenju. Prisjedni prsten onemogućuje primjenu uloška za električnu struju veću od predviđene.

Rastalni visokoučinski osigurač upotrebljava se u industrijskim razvodima. Prema vremenu isključenja, njegov rastalni uložak može biti trom ili brz. Osigurač s tromim uloškom obično služi za osiguranje trošila koja u trenutku uključenja povlače veću struju (npr. električni motori).

Automatski osigurač (instalacijski automat ili minijaturni zaštitni prekidač) sastoji se od bimetalnog i elektromagnetskoga okidača. Manje struje preopterećenja, koje teku tijekom duljega vremena, zagriju i aktiviraju bimetalni okidač u ovisnosti o jakosti struje, dok veće struje preopterećenja, npr. prilikom kratkoga spoja, trenutačno aktiviraju elektromagnetski okidač, koji odmah prekida strujni krug.

Visokonaponski osigurači posebne su konstrukcije, što ovisi o naponu i jakosti električne struje, a dijele se na osigurače s rastalnicom u zrnatim tvarima i na zračne, ekspulzivne i tekućinske osigurače. Štite od posljedica kratkih spojeva i prevelikih električnih struja distribucijske transformatore, kondenzatore i električne motore.

osigurač. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 7.12.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=45671>.