struka(e): zoologija | botanika
ilustracija
PREOBRAZBA komarca: 1. jaja, 2. ličinka, 3. lutka, 4. odrasli komarac
ilustracija
PREOBRAZBA, odrasli cvrčak, Lyristes plebejus, izlazi iz ličinke

preobrazba ili metamorfoza (grč. μεταμόρφωσις). 1. U zoologiji, niz promjena koje nastaju u strukturi životinjskog organizma nakon završetka embrionalnoga razvoja; svojstvena je različitim grupama beskralježnjaka i nekim nižim kralježnjacima. Za razliku od npr. sisavaca, čije se mladunče od odrasle životinje razlikuje ugl. veličinom, spolnom nedozrelošću i nedostatkom sekundarnih spolnih obilježja, u životinja koje prolaze kroz preobrazbu iz oplođene se jajne stanice najprije razvija ličinka (larva). Ona se, posebnim oblikom, posebnim ličinačkim organima, načinom života, prehranom i okolišem u kojem živi, često potpuno razlikuje od odrasle životinje (npr. gusjenica od leptira ili punoglavac od žabe). Osobito uočljive promjene zbivaju se u preobrazbi kukaca koji doživljavaju potpunu preobrazbu (holometabolni kukci), odnosno onih (leptiri, kornjaši) u kojih se, sve do posljednjega presvlačenja, ne oblikuju krila. Da bi se njihova ličinka pretvorila u odrasloga kukca, potrebna im je faza lutke ili kukuljice, u kojoj miruju i ne hrane se. Za to se vrijeme ličinački organi, procesom autolize i fagocitoze, temeljito razgrade, a iz embrionalnih nakupina stanica, tzv. imaginalnih pločica, koje u stadiju ličinke ostaju nediferencirane, razviju se organi zrele životinje (imaga). Dok su ličinke, kukci se uglavnom intenzivno hrane, rastu i razvijaju, a kao odrasli samo se razmnožavaju pa se neki tada ne hrane (vodencvjetovi) ili uzimaju samo vodu i med (leptiri), i ta je posljednja faza u njih najkraća. Kod rakova (Crustacea) ima više primjera preobrazbe preko nekoliko ličinačkih stadija (nauplius, zoeja) u odraslu životinju, bez očitih promjena načina života. Među nižim kralježnjacima složeniju preobrazbu prolaze vodozemci, npr. žabe, kod kojih iz jajeta izlazi ličinka, punoglavac, vanjskim škrgama i dugim repom prilagođen životu u vodi. Preobrazbom se te životinje pripremaju da žive i na kopnu: razvijaju im se udovi, škrge se reduciraju, a razvijaju se pluća; u bezrepaca se gubi i rep. U nekih vodozemaca preobrazba se zaustavlja na stupnju ličinke (→ neotenija), a zreli se stadij može izazvati jedino umjetno (s pomoću hormona). Mehanizmom preobrazbe upravljaju hormoni, a na nj znatno utječu i uvjeti u okolišu.

2. U botanici, pretvorba osnovnih organa biljaka stablašica (korijen, stablo i list) koji umjesto prvotnih preuzimaju posebne funkcije, npr. gomolji krumpira kao pričuvni organi preobražene su podzemne stabljike (podanci), lukovice luka podzemni su izdanci s odebljanim ljuskavim listovima, trnovi žutike preobraženi su listovi, kao i vitice graška.

Citiranje:

preobrazba. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/preobrazba>.