struka(e):
ilustracija
ZMAJ, pokusna ovjera letjelice iz 1962.
ilustracija
ZMAJ, športski

zmaj.

1. Leteća aerodinamički oblikovana naprava koju u zraku održava struja vjetra, a njezinim se položajem u zraku upravlja s tla s pomoću uzice. Obično je jednostavne konstrukcije od nosiva drvenog ili kakva drugoga kostura preko kojega je razapet papir ili tkanina. Bio je poznat već u staroj Kini, a u današnje se doba rabi ponajprije kao igračka ili športski rekvizit.

2. Ovjesna jedrilica (Rogallovo krilo), tj. laki upravljivi zrakoplov bez motora, načinjen od tkanine i aluminijskoga ili kakva drugoga kostura, namijenjen jednomu ili dvojici letača. U zraku se održava poput zračne jedrilice, koja u mirnoj atmosferi klizi zrakom (planira) na račun gubitka visine. Polijeće obično s uzvisinâ, a ako se koristi povoljnim usponskim strujanjima, npr. toplim zrakom, može letjeti dulje nego jednostavnim planiranjem (→ jedrilica, zrakoplovna). Zmajevi su katkada opremljeni i motorom, pa lete poput motornih zrakoplova. Služe uglavnom za rekreaciju i šport; športsko zmajarstvo sastoji se od preciznoga letenja ili duljinskih preleta. Prvi let bezmotornom letjelicom težom od zraka, koja je konstrukcijski bila nalik suvremenim zmajevima, ostvario je O. Lilienthal 1891., dok se izum zmaja u današnjem smislu (1948) pripisuje američkim inženjerima Gertrudi i Francisu Rogallu, odakle i prvotni naziv.

3. Osnovna konstrukcija (dio) zrakoplova ili helikoptera bez pogona i opreme.

Citiranje:

zmaj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/67328>.