struka(e):
ilustracija
BERMUDSKI OTOCI, stambeni dio grada Hamiltona

Bermudski otoci (Bermuda; prije Somers Islands), britanska otočna skupina u sjeverozapadnom dijelu Atlantskog oceana, 1050 km istočno od rta Hatterasa (SAD); 53,5 km², 64 237 st. (2010). Sastoji se od 6 većih i 172 manja koraljna otoka (najsjeverniji atoli na Zemlji); naseljeno ih je samo 20. Glavni otoci: Main ili Great Bermuda (22,5 km²), St. George’s Island (Tortoise, Tortus; 2,9 km²), St. David’s Island (2,1 km²), Somerset (2,8 km²), Boaz (prije Gate’s Island i Yates; 0,1 km²) i Ireland; veći su otoci međusobno povezani mostovima ili cestovnim nasipima. Građeni su od koraljnog vapnenca koji je nataložen na ugaslim podmorskim vulkanima; otoci su izdignuti dijelovi koraljnog grebena koji je izdužen u smjeru sjeveroistok–jugozapad. Klima je oceanska (visoka vlažnost). Srednja temperatura najhladnijeg mjeseca (veljača) iznosi 16,7 °C, najtoplijega (kolovoz) 26,7 °C; prosječna godišnja količina oborina oko 1450 mm. Na otocima nema izvora, nego se kišnica skuplja u cisterne. U privredi otokâ najvažniju ulogu imaju off-shore novčarski poslovi i turizam, osobito zimski. Na otocima su registrirana mnoga međunarodna osiguravateljska društva. Zemljoradnja (povrće, banana, agrumi, cvijeće); hrana se uglavnom uvozi, a rano povrće, voće i cvijeće izvozi u SAD. Stočarstvo (mliječno govedarstvo). Ribarstvo. Proizvodnja boja, lijekova, elektroničkih elemenata; tiskarstvo. Na otoku Irelandu postojalo je brodogradilište (osnovano 1795) i vojna baza (do 1995). Glavni grad Hamilton (1010 st., 2010) na najvećem je otoku (Main ili Great Bermuda); najveći je grad St. George’s (Town of St. George; 1743 st., 2010) na istoimenom otoku, koji je zbog očuvane kolonijalne arhitekture na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 2000. Međunarodna zračna luka nalazi se na otočiću St. David’s Island.

Novčana je jedinica bermudski dolar (dollar; BMD); 1 bermudski dolar = 100 centa.

Povijest

Otoke su otkrili Španjolci 1515., a nazvani su po Juanu de Bermúdezu, koji je ondje dospio nakon brodoloma 1503. Otoci su ostali nenaseljeni sve do početka XVII. st. Godine 1609., također nakon brodoloma, na njih je stigla skupina engleskih kolonista koja je plovila u Virginiju. Status engleske kraljevske kolonije otoci su dobili 1684., a nakon toga kolonizacija se pojačala. Dovedeni su crni robovi i portugalski radnici s Madeire. Tijekom Američkoga građanskog rata na Bermudskim otocima svoju su bazu imali južnjaci, kršitelji blokade koju je nametnuo Sjever. Britanska je vlada na otoke slala burske zarobljenike tijekom burskih ratova. Zbog svojega strateškog položaja Bermuda su bili vojna baza za britansku flotu, a godine 1941. neki su dijelovi otočja ustupljeni SAD-u kao pomorska i zračna baza na 99 godina (zatvorena 1995).

Politički sustav

Od 1968. Bermudski otoci imaju unutarnju samoupravu: prema Ustavu od 8. VI. 1968. Bermuda su britanska kolonija s predstavničkom vladom. U ovlasti britanskog guvernera nalaze se vanjski poslovi, obrana i unutarnja sigurnost.

Citiranje:

Bermudski otoci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bermudski-otoci>.