struka(e):
Brahe, Tycho
danski astronom
Rođen(a): Ottensen, 14. XII. 1546.
Umr(la)o: Prag, 24. X. 1601.
ilustracija
BRAHE, Tycho

Brahe [bra:'ə], Tycho, danski astronom (Ottensen, 14. XII. 1546Prag, 24. X. 1601). Sagradio zvjezdarnice Uraniborg i Stjerneborg u Danskoj i Benátky nad Jizerou u Češkoj, u kojima je predteleskopska astronomska mjerenja usavršio do najveće točnosti. Kako bi rezultate astronomskih mjerenja uklopio u teorijski okvir, osmislio je novi sustav svijeta. U tom se sustavu Zemlja i dalje nalazila u središtu svemira, no planeti su se gibali oko Sunca, koje je zajedno s njima obilazilo oko Zemlje.

Istraživao je Mjesečevo gibanje, opažao supernovu 1572. u zviježđu Kasiopeji, pa je u djelu O novoj zvijezdi (De nova stella, 1573) opovrgnuo Aristotelovu tvrdnju nepromjenljivosti nebeske sfere. Proučavajući komet iz 1577., utvrdio je da se nalazi dalje od Mjeseca te pobio mišljenje kako su kometi atmosferske pojave. Njegova opažanja planeta, posebno Marsa, omogućila su Johannesu Kepleru, koji mu je neko vrijeme asistirao, da utvrdi svoje zakone gibanja planeta. Po njem su nazvani krateri na Mjesecu (Tycho) i Marsu (Tycho Brahe), planetoid (677 Tycho Brahe) i zvijezda (Tychova nova).

Citiranje:

Brahe, Tycho. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/brahe-tycho>.