struka(e):

castrum (castra) [ka'~] (lat.: utvrđeno mjesto), rimski utvrđeni vojni logor, tabor, okružen obrambenim jarcima i nasipima, kvadratična (stariji tip) ili pravokutna oblika; prvotno građen od drva i zemlje (castra aestiva) a zatim i zidani (castra stativa). Služili su za dnevne vojne pohode (castrum znači i dnevni marš), uvježbavanje jedinica, za pokretne trupe, ali i za stajaću vojsku i granične čete. Oblik castruma se ponekad morao prilagoditi terenu, kao što je i opseg ovisio o sastavu i brojnosti trupa. Dvije glavne ulice – decumanus s istoka prema zapadu, cardo sa sjevera prema jugu – križale su se pod pravim kutom i dijelile castrum u četiri dijela. Na njihovu sjecištu nalazio se praetorium (zapovjednikov stožer), a na njihovim završetcima bila su po jedna vrata. Sporedne ulice tekle su paralelno s glavnima. U svim područjima Rimskoga Carstva bilo je takvih utvrđenih logora.

Na području Hrvatske razvili su se iz rimskoga castruma mnogi gradovi: Poreč (Parentium), Zadar (Jadera), Sisak (Siscia) i dr.

Castra su kompleksi zidina s kulama i utvrdama, samostalni ili u sastavu rimskoga limesa, podizani u kasnoj antici za obranu rimskih granica.

Citiranje:

castrum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/castrum>.