struka(e): agronomija
ilustracija
CELER, Apium graveolens

celer (austr. njem. Zeller, iz grč. σέλıνον: peršin) (Apium graveolens), dvogodišnja biljka iz por. štitarki (Apiaceae), podrijetlom iz ist. Mediterana. U prvoj godini uzgoja koristi se za jelo zadebljali korijen i hipokotil celera korjenaša (A. graveolens var. rapaceum), zadebljale lisne peteljke celera rebraša (A. graveolens var. dulce) i listovi celera listaša (A. graveolens var. secalinum). U drugoj godini razvija razgranatu cvjetnu stabljiku, na vrhovima grana su bjelkasti cvjetovi skupljeni u sastavljeni štitac. Celer se upotrebljava i u nar. medicini.

Citiranje:

celer. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/celer>.