struka(e): lingvistika i filologija | povijest, kulturna
Aletin Natali, Ivan
hrvatski polihistor i kolekcionar
Rođen(a): Dubrovnik, 1670.
Umr(la)o: Dubrovnik, 26. I. 1743.

Aletin Natali, Ivan (Aletić, Natalić, Alethius, Alethy, Alleti, Dživo), hrvatski polihistor i kolekcionar (Dubrovnik, 1670Dubrovnik, 26. I. 1743). Mlad stupa u državnu službu, 1708. imenovan je tajnikom Dubrovačke Republike, a tu je čast obnašao do kraja života. Uz državne poslove bavio se kulturnim i znanstvenim radom. Bio je dobar poznavalac historiografije, geografije, numizmatike i arheologije i veliki ljubitelj knjiga. Posjedovao je bogatu knjižnicu, s čak 400 inkunabula, te numizmatičku zbirku. Vladao je jezicima, sakupljao rukopise, stare natpise i iskopine sistematizirajući ih i inventarizirajući sukladno najpoznatijim europskim kolekcijama. Zbirka je većim dijelom stradala u požaru, a ostatak muzeja otpremljen u Beč za dvorsku zbirku.

Bavio se i filologijom. Dubrovačka Akademija ispraznih – »dangubnijeh« (Academia otiosorum eruditorum), u kojoj je Aletin bio jedan od vodećih članova, povjerila mu je da sa suradnicima (Đ. Matijaševićem i I. S. Bunićem) izradi trojezični latinsko-talijansko-hrvatski rječnik s gramatikom hrvatskoga jezika. Izradba rječnika prekinuta je na samu početku: izrađena su tek tri prva slova (građa je pohranjena u Arhivu Male braće u Dubrovniku).

Po naravi službe Aletin je održavao bogatu korespondenciju na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku s mnogim znanstvenicima i kulturnim djelatnicima, europskim državnicima i vladarima.

Citiranje:

Aletin Natali, Ivan. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/aletin-natali-ivan>.