struka(e):

ejektivan (prema lat. eiectus: istisnut, izbačen), pridjevak uz glas oblikovan grkljanskom izbačajnom strujom. Tvori se podizanjem grkljana sa zatvorenim glasištem uz istodobnu zapreku u ustima, pa se u tako nastaloj pregradi stvara tlak. Uklanjanjem usnoga zatvora sabijeni se zrak izbacuje iz usta. Hrvatski je naziv izbačajni, a glasovi su izbačajnici.

Ejektivni glasovi pripadaju među pregradnike jer se tvore zračnom strujom koju pokreću grkljan ili jezik, za razliku od većine glasova na svijetu koji su plućnici jer se tvore s pomoću pluća – zrakom što ga izdišemo.

Ejektivni su glasovi česti u afričkim, indijanskim i kavkaskim jezicima. U jezicima svijeta među ejektivima su najčešći zapornici (okluzivi), a pojavljuju se i slivenici (frikativi). Bilježe se malim uzdignutim znakom za grkljanski zapornik: p t k s ili apostrofom iza zatvornika (Međunarodna fonetska abeceda IPA): p’ t’ k’ s’ (koji se u slavistici rabi za palatalizirane zatvornike). Katkad se ejektivi nazivaju i glotalni glasovi.

Citiranje:

ejektivan. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ejektivan>.