struka(e):
ilustracija
ALOJ, Aloe barbadensis (Aloe vera)

aloj ili aloja (lat. aloe < grč. ἀλόη) (Aloe), biljni rod iz porodice čepljezovki (Asphodelaceae). To su travolike i drvolike sukulentne biljke s mesnatim sočnim listovima i cvjetovima skupljenima u vršne cvatove. Prema podatcima iz Europske farmakopeje, od soka pravoga aloja (Aloe barbadensis) te gorkog ili južnoafričkog aloja (Aloe ferox) pripravljaju se oficijelne biljne droge pod nazivom suhi sok alojeva lista (barbadoški aloj) i kapski aloj. Odavno su poznata laksativna svojstva aloja; u današnje se doba prestao preporučivati u tu svrhu zbog postojanja drugih laksativa na tržištu. Osim soka, ljekovit je i gel koji se dobiva iz parenhimskih stanica aloja, koji ima sposobnost liječenja opeklina izazvanih Sunčevim zračenjem. U kozmetici se rabi kao topikalni pripravak, sastojak krema za lice i ruke, u losionima za sunčanje i šamponima. Nalazimo ga i u pripravcima za oralnu primjenu te u funkcionalnoj hrani.

Rod aloj obuhvaća oko 300 vrsta raširenih najvećim dijelom u tropskoj i suptropskoj Africi, pretežno u kapskome području; neke rastu na Madagaskaru, Kanarskim otocima, u Arabiji, Indiji i Kini. Vrsta A. barbadensis (Aloe vera) nekoć je rasla na južnim stijenama otoka Lokruma.

Citiranje:

aloj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/aloj>.