struka(e): lingvistika i filologija | etnologija

Gagauzi, turkijski narod pravoslavne vjere; oko 170 000 pripadnika. Nastanjeni su pretežno u južnoj Moldaviji (oko 150 000), Ukrajini (oko Odese), Bugarskoj i Rumunjskoj. Izvan zemalja bivšega SSSR-a jedva ih je nešto više od 15 000. Smatra se da potječu od plemena Oguza te da su vjerojatno u srednjem vijeku naselili područje južno od donjega toka Dunava (Bugarska). Neki ih drže poturčenim Bugarima. Potkraj XVIII. i na početku XIX. st. doseljavaju u Moldaviju i Ukrajinu. Manji je broj na početku XX. st. migrirao u središnju Aziju (Kazahstan, Uzbekistan). Gagauzi su uglavnom poljodjelci i stočari.

Jezik. Gagauski jezik pripada turkijskoj jezičnoj porodici (jugozapadna ili oguska podskupina). Razvio je znatne inovacije kojima se udaljio od prosječnoga turkijskog tipa (dugi vokali udvostručuju vokalski sustav, razvijen novi infinitiv). Snažan utjecaj bugarskih, rumunjsko-moldavskih i ukrajinskih dijalekata i ruskoga standardnog jezika.

Citiranje:

Gagauzi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/gagauzi>.