struka(e):
ilustracija
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, osnovano je 1907., kada je izvedena i prva predstava u zgradi sagrađenoj 1866. Isprva su ga vodili članovi zagrebačkoga HNK-a. Popularne repertoarne orijentacije, postupno je izgubilo financijsku potporu pa se 1928. fuzioniralo s novosadskim Srpskim narodnim pozorištem u Novosadsko-osječko pozorište. Izgubivši zgradu, trupa je putovala po Vojvodini, Slavoniji i Dalmaciji. Od 1931. tri je godine pretežno djelovalo u Splitu kao Narodno kazalište Primorske banovine, 1935. vratilo se u matičnu zgradu. Povremeni i stalniji članovi ansambla bili su znameniti glumci i redatelji A. Gavrilović, I. i T. Tanhofer, Z. Vuksan Barlović, S. Severova, J. Rakuša, A. Alliger, B. Gavella, V. Hladić, J. Martinčević, V. Maričić, E. Kutijaro, M. Fotez, F. Majetić i dr. Od 1980-ih ansambl poglavito tvore glumci školovani u područnom odjelu zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (V. Čokljat, Lj. Krička, D. Milas, V. Ramljak, A. Schmidt i dr.). Rad su povremeno prekidala zatvaranja zgrade zbog obnove i ratnih oštećenja (1975–86. i 1991–94).

Operni ansambl djeluje od 1907 (prva predstava izvedena u Varaždinu). Do 1912. intendant N. Faller njegovao je europsku i hrvatsku operu; slijedili su ga direktori Opere A. Mitrović, M. Polič i J. Mirski, koji je uz prekide tu dužnost obnašao do 1956. Skladatelj i dirigent D. Savin uspostavio je komorni operni repertoar. Pod vodstvom Ž. Milera i poslije Z. Juranića, osječki ansambl Opere važan je čimbenik i Annala komorne opere i baleta.

Balet djeluje od 1947., sudjelujući u operama i operetama, ali i u samostalnim produkcijama, a na repertoaru su i domaći skladatelji poput Lhotke i Savina. Voditelj mu je S. Suhi, a među plesačima se izdvajaju A. Savin, J. Suhi, B. Kraus, T. Marinić, R. Petković i dr.

Citiranje:

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/hrvatsko-narodno-kazaliste-u-osijeku>.