struka(e): |

inkubacija (latinski incubatio: ležanje na čemu ili u čemu).

1. U medicini, razdoblje od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma bolesti; prvi je stadij zarazne bolesti. Tijekom inkubacije mikroorganizmi se umnožavaju, proizvode toksine i zajedno s njima putuju do ciljnih organa. Inkubacija može biti kratka (par sati do nekoliko dana), srednje duga (1 do 2 tjedna) i duga (nekoliko tjedana do više mjeseci). Obično je promjenljiva, no pojedine bolesti imaju stalno istu inkubaciju (normirana inkubacija). Kraća inkubacija označava težu prognozu (npr. tetanus).

2. U biologiji, vrijeme potrebno da se iz oplođena jajeta razvije mladunče. Tako npr. snesenomu ptičjemu jajetu treba za razvoj 15 dana (pjevica) do 22 dana (kokoš) pri stalnoj temperaturi između 30 i 40 °C. Ako jaje zagrijava ptica ležanjem na njemu, riječ je o prirodnoj inkubaciji, a ako potrebnu toplinu daje inkubator, onda je to umjetna inkubacija.

3. U antičkoj grčkoj i rimskoj religiji, spavanje noću u hramu nekih božanstava (Asklepija, Apolona, Serapisa i dr.) da bi se u snu dobio od boga traženi savjet, ozdravljenje i sl. Tomu je prethodio određeni obred očišćenja kao i žrtvovanje životinje na koži koje je trebalo ležati u hramu; nakon sna se molilo, a svećenici su tumačili san.

Citiranje:

inkubacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/inkubacija>.