struka(e):

anglistika, grana filologije koja se bavi znanstvenim proučavanjem različitih oblika engleskoga jezika i engleske književnosti; pojam označava i studij engleskoga jezika i književnosti. U posljednjih se nekoliko desetljeća izdvojila američka književnost te proučavanje američke kulture i civilizacije kao zasebni predmet proučavanja ili zasebni studij. Noviji razvoj upućuje na sve veću diferencijaciju anglistike, tj. sve razgranatije proučavanje različitih književnosti engleskoga govornoga područja, kao i samih inačica engleskoga jezika.

Osnivačem studija anglistike na Zagrebačkome sveučilištu bio je Josip Torbarina, koji je od 1934. predavao engleski jezik. Od školske god. 1935/36. engleski jezik i književnost postaju predmetom iz kojeg se diplomira. Formalno se 1944. osniva Katedra za engleski jezik i književnost u okviru germanistike. Odsjek za anglistiku formira se tek nakon odvajanja od germanistike. Rudolf Filipović imenovan je asistentom na Odsjeku za anglistiku 1945. pa se počinje baviti jezikoslovnim pitanjima. Tako dolazi do osnovnoga razgraničenja između proučavanja i nastave engleskoga jezika i engleske književnosti. Danas se na Odsjeku za anglistiku proučavaju i predaju i američka književnost, inačice engleskoga jezika te, sve više, i književnosti različitih dijelova engleskoga govornoga područja, primjerice, Australije.

Citiranje:

anglistika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/anglistika>.