struka(e): pravo

jamstvo.

1. U građanskom pravu, odgovornost jedne osobe za obvezu koju druga osoba ima prema svojemu vjerovniku. Redovito se osniva ugovorom kojim se neka osoba (jamac, poruk; u mjeničnom odnosu aval) obveže vjerovniku da će ispuniti obvezu umjesto dužnika, ako je taj ne ispuni. Za neke obveze jamstvo je zakonom određeno (npr. jamstvo države za štedne uloge građana). Jamčeva je obveza sporedna; ona stoji uz glavnu obvezu dužnika prema vjerovniku, pa postoji u granicama postojanja i visine gl. obveze (akscesornost jamstva). Jamčeva obveza pojačava položaj vjerovnika u obveznom odnosu, jer mu omogućuje da tražbinu koju nije podmirio dužnik, namiri od jamca. U pravilu, jamac nije dužan podmiriti dužnikovu obvezu ako ju vjerovnik nije prethodno neuspješno zahtijevao od dužnika; tek će potom vjerovnik moći od jamca ishoditi ispunjenje te obveze (supsidijarnost, podrednost jamstva). Samo iznimno, ako je ugovoreno ili zakonom određeno da je jamstvo solidarno (jamac i platac), vjerovnik će moći od jamca ishoditi ispunjenje obveze i kada to nije prethodno zahtijevao od dužnika. Kada jamac ispuni dužnikovu obvezu, ona ne prestaje, nego dotadašnja vjerovnikova tražbina prelazi na jamca (personalna subrogacija), koji je ovlašten potraživati od dužnika ono što je ispunio vjerovniku. Ako je više jamaca odgovaralo za istu obvezu (sujamci), onomu koji je ispunio dužnikovu obvezu pripada pravo na regres od ostalih; ovlašten je od svakoga potraživati dio koji na toga otpada.

2. U kaznenom postupku, mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika koja se određuje ako je protiv njega već određen pritvor ili bi pritvor trebalo odrediti zbog bojazni da će pobjeći, te ako sud smatra da se nazočnost može osigurati i bez zatvaranja okrivljenika, polaganjem jamčevine. Jamstvo daje sam okrivljenik ili treća osoba, a sastoji se od polaganja jamčevine i obećanja samog okrivljenika da neće pobjeći, da se neće kriti i da bez odobrenja neće napuštati boravište. Jamstvo u akuzatornim postupcima ima dulju tradiciju i raznolikija rješenja pa se češće koristi nego u državama koje imaju mješoviti kazneni postupak.

Citiranje:

jamstvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/jamstvo>.