struka(e): lingvistika i filologija | etnologija

Joruba ili Yoruba [joru'ba], narod u zapadnoj Africi, najvećim dijelom u jugozapadnoj Nigeriji, Beninu i Togu; 20 do 25 milijuna pripadnika. Jorube su činili velik dio robova odvedenih od XVI. st. nadalje u južnu Ameriku (Brazil), na Kubu i na Karibe. Kolijevkom svoje civilizacije Jorube smatraju grad državu Ife, koji je prema predaji osnovao Oduduwa, sin vrhovnoga božanstva, i koji je dugo bio njihovo vjersko središte. Iako imaju zajednički jezik i kulturu, Jorube vjerojatno nikada nisu bili politički ujedinjeni. U doba kontakta s Europljanima živjeli su u nizu zasebnih političkih jedinica različitih veličina: od sela i gradova država do dvadesetak velikih kraljevstava. Najpoznatije od njih bilo je Ojo (Oyo), najveće obalno kraljevstvo zapadne Afrike, koje je vrhunac moći dosegnulo u XVII. st. Pretkolonijalno gospodarstvo temeljilo se na poljodjelstvu i razgranatoj trgovini, a veliku su ulogu imali i obrti (obradba kovina, drva, tkanje, lončarstvo i dr.). Na područje naroda Joruba u XVII., odnosno XVIII. st. prodirao je islam, a sredinom XIX. st. kršćanstvo. Jorube su danas u podjednakome broju muslimani i kršćani, a još je uvijek živa i tradicionalna politeistička religija.

Jezik

Joruba (jorupski jezik) pripada jugoistočnoj skupini središnjih nigersko-kongoanskih jezika nigersko-kordofanske porodice. Njime govori više od 25 milijuna govornika u Nigeriji, Beninu, Togu i dr. Dijeli se na veći broj narječja, a standardni jezik temelji se na dijalektu ojo. Ima 12 vokala (od toga 5 nazalnih) i 17 konsonanata. Slično kineskomu, to je tonski jezik (tri osnovna slogovna tona bilježe se i u pismu); karakterizira ga i vokalska harmonija. Ne razlikuje rod ni broj. Poredak je sintaktičkih kategorija S(ubjekt) V (glagol) O(bjekt). Brojevni je sustav dvadesetični (vigezimalni). Piše se latinicom. U Nigeriji se koristi se na svim razinama obrazovanja te u medijima, ponajviše u jugozapadnim državama. Za standardizaciju jezika osobito je zaslužan biskup Samuel Ajayi Crowther, koji je 1843. objavio prvu gramatiku jorupskoga, potom rječnik i prijevod Biblije. Na jorupskome se razvila i bogata književnost.

Citiranje:

Joruba. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/joruba>.