STRUKE:

kadar

kadar (franc. cadre: okvir).

1. Stručno osoblje neke radne ili profesionalne organizacije (nastavni kadar, vojni kadar); stalni ili pričuvni vojni zapovjedni sastav; mirnodopska vojska uopće; vojna služba u mirno doba, služenje vojnoga roka.

2. Jedinica filmskog izlaganja, dio filma u kojem se bez ikakvih promatračkih prekida prati prizorno zbivanje. Snimka ostvarena uključenjem kamere i njezinim isključenjem naziva se snimateljski kadar, a kada ju se umontira u filmsko djelo (obično potkraćenu, a katkad i razdijeljenu), govori se o montažerskom kadru (→ montaža). Kadar je određen onim što se u njemu vidi (sadržaj kadra, odnosno prizor u vidnome polju, u izrezu), načinom na koji se to vidi (tzv. parametrima kadra: izrez, plan, kutovi snimanja, stanje kamere) te svojim trajanjem. Određivanje, tijekom snimanja, onoga što će se i kako vidjeti u kadru naziva se kadriranje, a razdjeljivanje scene, odnosno prikaza prizora, na uzastopne kadrove naziva se raskadriranje. Kadar se može sastojati i od jedne sličice (kadar-sličica), ali se obično sastoji od više njih, povezanih tako da tipično izazivaju dojam prividna kretanja.

kadar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 12.12.2019. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=29730>.