struka(e):

kadet (njem. Kadett < franc. cadet: mlađi < gaskonjski capdet, za staroprovansalski capdel: vođa, časnik). 1. Polaznik vojne škole koji se potom promiče u dočasnika ili časnika. Naziv je prvi put upotrijebljen u Francuskoj, u doba ancien régime, a označavao je mladoga plemića koji je u početku besplatno služio kao običan vojnik da bi izučio ratna umijeća. U Velikoj Britaniji kadet je polaznik vojnih školâ u Sandhurstu (za pješaštvo i konjaništvo) i Woolwichu (za topništvo) i pomorske škole u Dartmouthu; u SAD-u, učenik vojne škole u West Pointu i pomorske akademije u Annapolisu ili bilo koje druge vojne škole poput Virginia Military Institute ili the Citadel. U RH kadeti su učenici Pilotske škole u Zadru.

2. U nekim športovima naziv za mladoga natjecatelja, obično od 14 do 16 godina, no među različitim športovima te dobne granice nisu ujednačene.

Citiranje:

kadet. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kadet>.