struka(e):

kombinezon (franc. combinaison, prijevod engl. combination). 1. Radno odijelo u jednom komadu, obično od čvršćeg (često nepromočivog) materijala, koje pokriva tijelo od vrata do gležanja; nose ga npr. avijatičari, mehaničari, rudari, automobilisti.

2. Vrsta ženskoga donjeg rublja od laganih materijala, s naramenicama, koje se obično nosi ispod haljine; naziva se i kombine. Ravna je kroja, jednostavan i kraći, za razliku od podsuknji koje su mu prethodile, a koje su bile ukrašavane dodatcima od čipke, nabora i vrpci. U odijevanje se uvodi osobito nakon I. svj. rata, za vrijeme »uske« mode, koja je težila naglasiti blagu liniju tijela te ublažiti ženske obline. Kombinezon postaje kraći, do koljena. Izrađuje se od prave i umjetne svile, a danas od različitih sintetičkih materijala. Uobičajena je garnitura koja se sastoji od kombinea i gaćica. Može biti i spojen s gaćicama (franc. combinaison-culotte, njem. Hemdhose, engl. body, tj. donji odjevni predmet koji obuhvaća tijelo).

Citiranje:

kombinezon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kombinezon>.