struka(e): strane riječi | lingvistika i filologija | matematika | medicina

komplement (lat. complementum: nadopuna).

1. Dodatak kojim se što upotpunjuje (npr. praktične vježbe kao komplement teoretske obuke); dopuna, popuna.

2. U gramatici, skup funkcija što ih u rečenici obavljaju nominalne sintagme (ili pak zavisne rečenice koje ih mogu zamijeniti), poput direktnog i indirektnog objekta, priložnih oznaka, atributa, a koje »upotpunjuju«, »dopunjuju« ili preciziraju značenje što ga imaju osnovne sastavnice rečenice.

3. U matematici vrijedi: ako je A podskup skupa B, komplement od A (u skupu B) skup je svih elemenata od B koji nisu elementi skupa A. Komplement od A u B označava se sa B \ A ili B – A, a ako je jasno o kojem je skupu B riječ, upotrebljavaju se oznake , Ac ili C‘A. Primjeri: ako je B = {1, 2, 3, 4, 5} i A = {2, 5}, tada je A = {1, 3, 4}; ako je B skup svih realnih brojeva x koji zadovoljavaju 0 ≤ x ≤ 1, a A je dvočlan skup koji se sastoji od brojeva 0 i 1, tada je A skup svih realnih brojeva x koji zadovoljavaju 0 < x < 1.

4. U imunologiji, sustav od tridesetak bjelančevina koje djeluju kao posrednici humoralne imunosti (→ imunost). Bjelančevine komplementnoga sustava, kojih većinu proizvodi jetra, nalaze se u krvi i izvanstaničnoj tekućini u neaktivnom stanju. Aktiviraju se nakon primitka odgovarajućega signala koji pokreće lančanu kemijsku reakciju u kojoj jedan aktivirani protein potiče aktivaciju sljedećeg proteina u nizu (kaskada komplementa). Odvija se trima putovima, klasičnim, alternativnim i lektinskim, a svaki se od njih aktivira različitom vrstom signala. Klasični put potiču protutijela razreda IgG i IgM vezana za površinu mikroorganizma, dok se alternativni i lektinski put aktiviraju molekulama s površine mikroorganizama bez nazočnosti protutijela. Dva su glavna učinka aktivacije komplementnog sustava: a) izravno ubijanje mikroorganizama i stranih stanica; b) poticanje drugih obrambenih mehanizama u tijelu (privlačenje i aktivacija fagocitnih stanica, povećanje propusnosti kapilara, razvoj upalnoga procesa). Pri nekim patološkim stanjima (npr. preosjetljivosti, autoimunim bolestima) aktivacija komplementa može uzrokovati uništavanje stanica vlastitoga organizma.

Citiranje:

komplement. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 15.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/komplement>.