struka(e): |

konverzija (latinski conversio: okretanje, preobrazba, promjena).

1. Obrat; promjena smisla, uvjeta, načina ili vrijednosti; preobrazba oblika ili stanja neke pojave (npr. agregatnoga stanja vode, frekvencije električne energije); promjena položaja nekog tijela u prostoru (npr. rotacijskoga gibanja planeta).

2. U ekonomiji, zamjena jedne vrste valute, ili valute jedne zemlje, za drugu ako su one međusobno konvertibilne (konverzija valuta); postupak zamjene vrijednosnih papira za druge vrste vrijednosnih papira ili pak za iste vrijednosne papire drugih emisija (konverzija vrijednosnih papira); izmjena uvjeta otplate (dospijeća, načina otplate, kamatne stope) javnoga zajma (konverzija javnoga zajma) ili kredita (konverzija kredita).

3. U pravu, pretvaranje jednoga pravnoga stanja u drugo, u potpunosti ili djelomice; u užem smislu, konverzija je pretvaranje ništavoga pravnoga posla u valjani pravni posao. Konverzija je moguća ako ništavi pravni posao udovoljava uvjetima nekoga drugoga, valjanoga pravnog posla. Tada će između stranaka vrijediti taj drugi (konvertirani) pravni posao, ako je to u skladu s ciljem koji su stranke imale na umu kada su sklapale prvotni pravni posao i pod pretpostavkom da bi one sklopile konvertirani posao da su znale za ništavost sklopljenoga pravnoga posla. Prema nasljednopravnim propisima do konverzije dolazi kada je predak sklopio ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života samo s nekima od svojih potomaka, a s time se nije složio netko od ustupiteljevih potomaka koji su pozvani naslijediti ga po zakonu. Tada se ono što je ustupljeno smatra darom i s time će se, nakon pretkove smrti, postupati kao s darovima učinjenima nasljednicima.

4. U logici, oblik izvedenoga suda kod kojega je subjekt predikat, a predikat subjekt ranijega suda. Razlikuje se potpuna konverzija (conversio simplex), u kojoj nije promijenjena ni kvaliteta ni kvantiteta suda, i nepotpuna konverzija (conversio per accidens), u kojoj se mijenja kvantiteta suda, tako da opći afirmativni sud postaje partikularnim. Nepravi je oblik konverzije kontrapozicija.

5. U religijama, promjena čovjekova životnoga stajališta, njegovih osjećaja i značaja, osobito u svezi s preobraćanjem na istinski vjerski život. Najčešće je to povratak na vjeru od koje je netko bio odstupio ili pak obraćenje s jedne religije na drugu. (→ konvertit)

Citiranje:

konverzija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/konverzija>.