struka(e):

kopnena vojska, grana oružanih snaga koja djeluje na kopnu. U pov. razvoju mijenjala je sastav, ustroj, opremu, naoružanje i zadaće. Bila je brojno najjača grana oružanih snaga, a vrlo se dugo poistovjećivala s cjelokupnim oružanim snagama i nazivala se jednostavno vojskom. Danas se, u pravilu, sastoji od više rodova: pješaštva, oklopnih postrojbi, topništva, protuzračne obrane, inženjerije, veze, ABK-obrane, a u novije doba i od zrakoplovstva kopnene vojske, popunjenoga različitim vrstama helikoptera. Ukupna snaga kopnene vojske ovisi o stupnju razvoja, materijalnim i tehničkim mogućnostima pojedine države, njezinu geostrateškom položaju, prihvaćenoj ratnoj i voj. doktrini, ljudskom potencijalu i drugim čimbenicima. Suvremena kopnena vojska provodi sve vrste operacija, od klasičnih ili nekonvencionalnih ratnih do mirovnih, humanitarnih i drugih operacija pružanja pomoći civilnoj zajednici. Razvoj kopnene vojske kreće se prema povećanju njezine pokretljivosti, vatrene moći, zaštite i sigurnosti vojnika te svestranosti djelovanja. Premda suvremene ratne operacije od 1990-ih pokazuju da zrakoplovstvo i raketni sustavi postaju dominantan čimbenik u prisiljavanju protivnika na predaju, kopnena vojska i dalje ostaje jedina grana koja svojom masovnošću i fizičkom prisutnošću može nadzirati teren.

U Republici Hrvatskoj kopnena se vojska počela razvijati tijekom Domovinskoga rata, s ustrojavanjem prvih brigada Zbora narodne garde u svibnju 1991., a potom i velikoga broja drugih rodovskih postrojbi, od voda do brigade.

Citiranje:

kopnena vojska. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kopnena-vojska>.